Fri Jul 3 09:53:15 UTC 2009

Vrede in het land (politiek, demonstraties)

Stemming: ja 1, nee 0, onbekend 0, onthouding 0, afgehandeld ja

DAVIDWE eist dat kapitalisten zoals Wim Kok (PvdA), Wientjes, de kopstukken van bonden die soms voor links opmerkelijke acties lijken uit te voeren, de kopstukken van Shell of andere extreme bedrijven, Wilders-groep en/of andere rechtse of rechts-extreme groepen, geen haar wordt gekrenkt. DAVIDWE wil de veiligheid van dit soort mensen specifiek in de gaten houden, juist omdat sommigen wellicht onze politieke tegenstanders zouden kunnen zijn, of dat derden dat weer zouden kunnen denken terwijl het wellicht helemaal niet zo is. Het spreekt vanzelf dat Koninklijke familie in zijn geheel, geen haar wordt gekrenkt. Merk op dat ze niet alleen de koninklijke familie zijn, onder de principes van de democratie vertegenwoordigen ze ook een groot deel van het volk en/of is een groot deel van het volk het koninklijk huis positief gezind.

In geen geval mag deze mensen ook maar het minste overkomen, want zo zitten we niet in elkaar hier in Nederland. Niemand moet het in zijn hoofd halen om deze mensen iets aan te doen, misschien in de hoop dat als de gevestigde orde zich politiek tegen hen keert dat dan alles ineens kan ofzo. Merk ook op dat de geschiedenis dergelijke acties genadeloos zal veroordelen, en terecht ! DAVIDWE wil graag het debat aan gaan met politieke opponenten, dat is juist leuk, maar dan moeten ze er wel zijn nietwaar.

DAVIDWE wijst ook alle zinloze vernietiging van eigendommen af, maar niet het recht op een nette vredelievende demonstratie, of bij erge misstanden het recht op een redelijk correct uitgevoerde blokkade (burgerlijke ongehoorzaamheid); maar dit ook met redelijkheid. Het is leuk enzo om een keer een kantoortje te bezetten, voor een middagje ofzo, maar men moet ook weten wanneer er weer mee op te houden SVP. De macht ligt bij de meerderheid van de bevolking. Met extremistische en/of onwettige actie bereikt men gewoon ook helemaal niets. Het lijkt mij verstandiger om de zaak vanzelf maar lekker in de soep te laten lopen via wanbestuur als niemand wil luisteren, want het zijn juist die misstanden die uiteindelijk de bevolking in meerderheid op andere gedachten gaat brengen. Natuurlijk mag je proberen wat aandacht te trekken, maar maak er geen burgeroorlog van, SVP.

In dit verband lijkt het DAVIDWE nuttig dat eventuele demonstraties (waar DAVIDWE niet zonder meer voorstander van is als machtsmiddel, maar het is in principe ook niet slecht of zo): demonstraties bewaken met een eigen herkenbare orde dienst. Dus bepaalde regels stellen aan die demonstratie, lastige sujetten (provocateurs ? opgewonden pubers ? lang getergde werknemers die de gerechtvaardigde woede even niet meer kunnen beheersen ?) eruit halen.

De gedragsregels kunnen min of meer zijn: ga ervan uit dat de media alles maar dan ook alles wat ook maar enigzins wanordelijk of verwijtbaar lijkt als een ballon opblaast, onderwijl alle gerechtvaardigde eisen en problemen volledig negerend.

Hier een voorbeeld: er was enige jaren terug een demonstratie in A'dam, meerdere honderd duizenden mensen. Demonstratie tegen de demonstratie belangen ? Nul. Dus een groot saldo aan mensen. Er schijnt die dag niets geweldadigs voorgevallen te zijn, niets. Toch heeft de media het gepresteerd iets te vinden. Overigens was ik daar ook bij van afstand, en kon dus goed de media berichtgeving achteraf vergelijken met de realiteit (ik liep op de stoep weer naar het station toe, langs de huizen, rechts als je het station uit komt; dit was ergens aan het begin van de demonstratie.) Er was een klein groepje, zeg 10-15 man, zag er uit als bouwvakkers, en die staken wat rotjes af ofzo. Beetje rook, stelde weinig voor. Maar van de hele heerlijke dag toen, het was heel lekker weer ook, werd dat er weer uitgepikt door de media. Het bericht: "allemaal gespuis."

Iets anders: grote bende bleef achter op de straten; niet dat de opruimingsdiensten hier een probleem mee hadden denk ik want die stonden er waarschijnlijk ook wel achter, maar toch weer een mooie kans voor de kapitalistische media om even een zeurpuntje te vinden.

Het mooie van interne orde-mensen is dat de orde-mensen achter de doelen van de demonstratie staan, en gewoon kunnen uitleggen aan eventuele daders of onbedoelde imago-beschadigers dat het in het belang van de doelen van de demonstratie is om zich netjes te gedragen. Als de orde mensen voorbereid en georganiseerd zijn, kunnen ze bij problemen optreden, iets dat individuele demonstranten niet snel zullen / kunnen doen. De orde mensen zijn als organizatie dan ook weer aanspreekbaar en controleerbaar door de mede-demonstranten.

Neem weer het eigenlijk volkomen onschuldige vuurwerk afsteken. Niemand zegt wat, journalisten maken hun foto's. Eventueel komt de politie erbij en doet haar taak, in principe betekend dit dat die mensen op de bon worden geslingerd (men mag immers geen vuurwerk afsteken buiten oud/nieuw). Heel terecht van de politie om dan op te treden. Echter het plaatje wordt er niet beter van. Er is ook nog een kans op onnodige strubbelingen. Het blijkt dat de politie soms (vaak ?) niet eens weet waarom een demonstratie wordt gehouden (in het geval van A'dam wel natuurlijk, de meesten dan zou ik denken.)

Nu zou een individu of klein groepje roepen "hou er mee op, straks staat dat alleen in de kranten !" Dit kan verkeerd vallen. De rest durft niks te zeggen. Dit soort dingen kan ook veel erger, er zijn bepaalde anarchistische bewegingen die het geweld niet schuwen.

Stel nu dat er een soort orde-dienst is. Iemand ziet wat er gebeurd, trommelt wat mede orde-diensters op, en lost het vuurwerk probleempje in 2 minuten op. De argumenten zijn steekhoudend, en de rommel kan ter plekke worden opgeruimd. De orde-dienst maakt nog wat foto's, of iemand anders, en een heel ander verhaal kan uiteindelijk naar buiten komen. Ja er werd wat vuurwerk afgestoken, en daar hebben de journalisten en redacteuren genadeloos misbruik van gemaakt. Maar kijk dan nog even wat er later gebeurd: een gesprekje, en de rommel wordt ook nog eens opgeruimd. Nou dat geeft toch een heel ander beeld dan. Als dat naar buiten kan komen, dat 2e deel van het verhaal dat had kunnen gebeuren, zou de massa media het dan nog wel aandurven om een incident zo te misbruiken ? Ze zouden wel eens heel hard op de staart getrapt kunnen worden, immers het is dan duidelijk dat de demonstratie zich zelf verzet tegen dit soort acties, de impliciete boodschap dat de hele demonstraties bestond uit doel loze rad draaiers blijkt gelogen te zijn. Het kan terugslaan in het gezicht van de massa-media, zelfs als het al wat fout is gegaan.

Het lijkt mij dat vakbonden en DAVID-achtige partijen en linkse partijen wel in staat zijn om iets van een interne orde dienst te organiseren en goede gedragsregels voor die dienst te hebben. Dit zorgt er ook weer voor dat de politie niet alles weer hoeft te doen. Als dan een orde-dienst persoon zich zelf misdraagt of zijn boekje te buiten gaat, dan is de orde-dienst organisatie zelf weer te vinden, en is het dus niet een anoniem hoofd in de duizenden mensen.

Verder lijkt het mij van belang om niet de confrontatie met de ME aan te gaan, maar juist de ME uit de weg te gaan, ook als die de originele route blokkeerd. Het heeft gewoon bijna geen nut om nou net bij 1 bepaald gebouw te demonstreren, wat schieten we daar in hemelsnaam mee op ? Ligt daar de macht soms ? Nee, de macht ligt bij de bevolking, en die zitten niet allemaal in dat ene gebouw. Het blokkeren van de route door ME of wat dan ook, of het dreigen met arrestanten busjes en water kannonnen door de ME langs de route (zie bijvoorbeeld Brussel) is een kans om de angst voor de bevolking door de autoriteiten te laten zien. Het plaatst het bevoegd gezag niet bepaald in een zonnig daglicht als ze met zulke bewapende overmacht een vredelievende en intern geordende demonstratie bedreigen. Het gezag krijgt dit ook snel genoeg door, vooral als rellen en andere onzin steeds uitblijven en er dus ook helemaal geen reden is voor extra politie inzet.

Denk nou eens na: hoeveel mensen zien nou eigenlijk de feitelijke demonstratie in Brussel, of A'dam ? Er wonen maar 1 miljoen mensen in A'dam, zeg dat 20% iets van die demonstratie ziet. Dat is dus bijna niets. Veel mensen gingen er waarschijnlijk naar toe om te zien wat er aan de hand was, dus die zochten de route op. En dan zou het uit maken wat de specifieke route is ? Dan moet het weer precies door de binnenstad ? Ik zie er het nut niet van in. Tuurlijk is het leuker om door de beste stukjes van de stad te lopen. En dat laat misschien ook zien dat er meer macht achter zit. Maar even rationeel gezien: wat kopen we er nou echt voor ? Hoeveel mensen "zien" daardoor eerder die demonstratie ? Hoeveel krediet kost het ons door ontwrichting van verkeer ? Hoeveel mensen balen er juist weer van ?

Dus niet te moeilijk doen, niet altijd proberen maar over de mooiste plekjes te lopen als de volksvertegenwoordiging dat niet willen. Als het gaat om democratisch machtsvertoon, dan kan dat in feite overal. Eventueel laat het juist zien hoe orde-bewust de demonstranten eigenlijk wel niet zijn, en dat het landsbestuur dus eigenlijk best aan die lieden kan worden toevertrouwd.

Rommel naderhand beetje opruimen kan ook een mooie taak van de orde-dienst zijn, laat ook weer heel veel goede wil zien, en daar gaat het toch heel erg om, daar scoren we de punten mee.

DAVIDWE is het dus 100% eens met het traditionele communistische standpunt dat terrorisme en politieke aanslagen moet worden afgewezen. Het is niet democratisch, het is gewoon crimineel.

Het mooie van de interne orde dienst is dat ze beslissingen kan nemen in het belang van de demonstratie, en kan praten met de politie. Zijn er bijvoorbeeld een aantal losgeslagen jongeren die stoelen door winkelpuien aan het gooien zijn ? Laat de orde-dienst er dan tegen op treden, samen met de politie, en het schorem in de gevangenis dumpen. Dat staat mooi op het resume van de demonstratie dan, aan de goede in plaats van verkeerde kant. De demonstratie kiest immers voor de kant van de interne orde-troepen (mag ik hopen !). Wordt er een ME blokkade uit het niets op de route gezet, wie weet wil het gezag provoceren om geweldadige beelden te bemachtigen ? Dan kan de orde-dienst er voor gaan staan met het gezicht naar de demonstranten, en zo de zaak weer goed omleiden zonder problemen en discussien of wat dan ook. Dus dat lijkt me wel nuttig. Vooral als we in zware economische crisis zitten, en de gemoederen dus wat minder worden gesust door de luxe die overal te krijgen is.

Nederland is geen militaire dictatuur waar je je mening niet zou mogen uiten. Destructie van eigendommen en beschadigen van mensen en dergelijke is dus niet aan de orde.

DAVIDWE distantieerd zich van allerlei geweldadige tactieken of wat dan ook (niet bekend mee) van sommige groepen. DAVIDWE vind dat we hier niks voor kopen, het schaadt het doel alleen maar. DAVIDWE gelooft dat er een zinnig politiek-economisch verhaal te verkopen is, dat in alle rust en redelijkheid op zijn tijd ingevoerd kan worden via de daarvoor geŽigende kanalen. DAVIDWE distantieerd zich bij voorbaat van iedere vorm van destructie en bekladding die mogelijk aan haar toegeschreven zou kunnen worden in de toekomst. DAVIDWE vind dat eigenlijk mensen alleen hun eigen eigendommen mogen bekladden en aanplakken. Ga anders rond lopen met T-shirts of reclame borden. Ook is het mogelijk om te folderen, bij de deur, via de post, of in de straat. DAVIDWE vind dat gefolder, kraampjes, en dergelijke, altijd moeten zorgen dat als ze weg gaan dat dan de omgeving schoon achter gelaten wordt, want dat geeft een goede indruk (en is ook gewoon verantwoordelijk gedrag).

Al dit nette gedrag zorgt er ook weer voor dat we ons distantiŽren van geweldadige piraterige zichzelf anarchistisch noemende groepjes pubers. DAVIDWE roept iedereen overigens op geen doodshoofden symbolen te dragen (een nieuwe trent ofzo?!), want dat is walgelijk en oorlogzuchtig. DAVIDWE distantieerd zich van mensen die dit doen. Alles wat kleine kinderen bang kan maken is fout.

Ik vind drumbands trouwens wel weer leuk. Persoonlijke mening. Drumbands zijn altijd mooi ordelijk en leuk. Het is misschien wel helemaal niet zo'n dom idee om wat drumbands tussen de demonstratie te zetten. Kan wel eens vredelievend werken, en de tegenstelling tussen eventuele rad draaiers en de eerlijke demonstranten versterken. Leuk muziekje erbij, mooi toch. Dan hoeven er ook niet allerlei leuzen geschreeuwd de worden, scheelt ook weer. De demonstratie gaat ook automatisch achter de drumband(s) aan, en de kinderen vinden het ook leuk.

DAVIDWE lijkt het van belang dat de individuele politie mensen precies weten waarover gedemonstreerd wordt. Het lijkt DAVIDWE daarom nuttig om een kleine afvaardiging bij de politie neer te zetten die de zaak kan uitleggen aan de politie. Bijvoorbeeld een bescheiden leesbaar iets of zo, even goed uitleggen; niet allerlei domme toeters lopen te blazen en mensen het leven onmogelijk maken. Als de politie weet wat het nut is, hebben ze ook meer begrip. Het ondermijnt ook de eventuele pogingen van politieke tegenstanders die aan de macht kunnen zijn, om van binnenuit (via de interne bevel structuren), de demonstratie belachelijk te maken en zo de politie tegen de demonstratie op te hitsen (iets dat een politiek doel kan zijn van onze politieke oppositie.) Het lijkt DAVIDWE van belang hiervoor vooral geen opgewonden pubers voor te gebruiken, en vrouwen zijn misschien ook beter hiervoor omdat ze minder bedreigend zijn van nature (want ze zijn fysiek minder sterk). Het is natuurlijk ook gewoon van belang dat de politie aan onze kant staat, en het leger ook. DAVIDWE roept iedereen op altijd kalm te blijven. Als de politie de delegatie zat is, dan maar weg gaan, geen confrontatie zoeken met de politie of ME.

Onder geen enkel beding mag de lichamelijke integriteit geschonden worden van politieke tegenstanders die de moed hebben een grote demonstratie in het openbaar tegen te spreken. Uitjouwen en fluiten is wat anders, maar raak de medemens niet aan (dit gaat natuurlijk altijd al wel goed in Nederland voor zover ik weet, maar ik zeg het maar voor de zekerheid.) Zorg er ook voor dat die mensen niet in een paniek situatie komen te zitten, zoals blokkeren van een individuele auto in een grote groep politieke tegenstanders. Daar zit de macht toch niet, de macht zit bij het volk. Laat ze nou maar, het politieke debat is altijd heilig. We moeten uiteraard altijd laten zien dat we de politieke tegenstanders in vrede aanhoren, en in vrede van repliek voorzien. Ik zeg het maar even, voor de zekerheid. Niet dat ik er van uit ga dat deze dingen fout gaan, maar even uit principe. Leg onze politieke tegenstanders onder geen beding een strobreed in de weg, zo werkt dat niet. Laat ze maar onzin verkopen als ze dat willen, en wie weet hebben ze wel gelijk en zijn wij gek, zo werkt het het beste (wat iedereen natuurlijk ook wel weet, maar je weet het nooit). Is er een wet overtreden, dan is daar de politie voor en het justitie apparaat.

*

Sommige mensen denken misschien "met deze grote groep mensen kunnen we het paleis bestormen, de troon pakken en ons zelf de kroon opzetten, en dan kunnen we andere besluiten uitvaardigen." Het is mogelijk dat bepaalde mensen dat willen, en daarom tot geweld overgaan, in de hoop zo een kroon-revolutie te ontketenen.

DAVIDWE is het hier niet mee eens: we hebben een algemeen stemrecht, en als je de kroon wilt dan ga je hem daarmee maar halen. Lukt je dat al niet, dan heb je dus geen recht om de kroon met geweld te pakken. Dit is de Middeleeuwen niet meer, waar zo'n gedachte gerechtvaardigd zou zijn. De weg naar de revolutie tegen een regering in gaat wat DAVIDWE betreft via de massa-staking. Petities, demonstraties, stakingen, solidariteitsstakingen, algemene-stakingen, langdurige algemene stakingen, meenemen van zoveel mogelijk politie en leger steun (zorg er dus voor dat er geen polarisatie met de politie optreedt !!), herorganizatie van de maatschappij en dat is dan natuurlijk de revolutie. Dan gaat het weer bergafwaarts in opwinding (als het goed is): iedereen weer aan het werk, probleempjes oplossen, uitmaken wie de regering wordt - wat mensen er uit wat mensen er in etc, wetten op orde maken, juristen bij de les houden, en dan het culturele proces van verwerking, boeken schrijven, romannetjes maken, rapporten, inzichten, internationale betrekkingen aangaan, etc etc. En dan zullen de eerste politieke schandalen al wel weer losbreken, en dan is alles weer zoals het moet zijn, maar dan hopelijk met een positief principe verschil (waar het om begonnen was, als het goed is).

Kroon oorlogen leiden vaak tot het aan de macht brengen van een andere kliek. In de eerste plaats is daar de stembus al voor, en in de tweede plaats levert het meestal bitter weinig op en is vaak alleen maar heel schadelijk (maar niet altijd). Overigens leiden massa revoluties ook vaak tot weinig, het hangt er maar van af wat wordt geŽist, hoe goed die eisen precies zijn, en of de veranderingen wel vastgehouden kunnen worden in het echte leven (waarin ook de macht van andere staten zeer groot kan blijken te zijn).

Met andere woorden: geweld tijdens demonstraties is uiterst contra productief. Het verstoord het electorale proces, maar ook het eventuele revolutie proces ! Het is gewoon over beide kanten schadelijk. Het drijft een wig tussen demonstranten en politie, terwijl die juist samen moeten zijn; en het drijft een wig tussen demonstranten en de minder actieve of compleet ongeÔnteresseerde types. Die wig met de politie is schadelijk tijdens een eventuele revolutie, en de wig met het ongeÔnteresseerde deel van het volk is electoraal schadelijk. Zo simpel is het toch, dit weet toch iedereen ? Maar mocht het DAVID schema uitgroeien in macht, dan moet het toch maar weer even gezegd zijn, vooral gericht aan eventuele opgewonden pubers. Anders zouden er wel eens verkeerde dingen kunnen gebeuren, en dat drijft ook weer wiggen tussen mensen. Het zekere voor het onzekere nemen. Lijkt mij geen overbodige luxe bij zulke grote dingen. Kan ook nuttig zijn om DAVIDWE af te zetten tegen eventuele groeperingen waar we mee geassocieerd zouden kunnen worden (aangezien er ook een revolutionaire kant aan het verhaal zit, iets wat mensen snel hysterisch kan maken.)