Sat Jul 4 14:04:26 UTC 2009

Leeuw embleem of 2e kamer stoelen

Stemming: ja 1, nee 0, onbekend 0, onthouding 0, afgehandeld ja

Een probleem waar ik al heel lang over zit te piekeren: wat moet er gebeuren met die stoelen in de 2e kamer waar eventueel DAVIDWE leden op zouden horen. Het probleem is het embleem van een gillende leeuw die daar op staat in gouden kleur. De Nederlandse leeuw.

Het probleem van DAVIDWE hiermee is dat het agressief is. Dat is normaal niet zo'n probleem, maar wel omdat dit de 2e kamer is. Ik ga er van uit dat deze stille maar constante oproep tot agressie afbreuk doet een vredelievend buitenland beleid. Dus ik vraag me af wat DAVIDWE met die stoelen moet.

Denk je eens in dat op die stoelen iets stond dat minder bekend maar even agressief is, zoals bijvoorbeeld de tekst "oorlog !!!," of een doodskop met lange hoek tanden, of een verwilderd uitziende soldaat, of een bebloed mes, of een granaten afvurende tank. Het is toch allemaal heel smakeloos en oorlog stokend ? DAVIDWE is wat dat betreft ook niet zo verbaasd dat het beleid uit de 2e kamer niet altijd even vredelievend is. Als je elke dag weer op zo'n stoel plaats neemt, ga je je dan ook niet "de gewelddadige Nederlandse leeuw" voelen ? Het is niet zomaar een betekenisloos zij het smakeloos plaatje. Het is specifiek ontworpen om angst aan te jagen, en wilde agressie uit te lokken; het zijn dingen die op die manier werden gedaan in de middel eeuwen en eerder. Het is een identiteit, en uit die identiteit is allerlei onfris beleid te berekenen. Allemaal beleid dat DAVIDWE afwijst (zie ook technisch darwinisme).

Opties:
[-] Vragen of het embleem op onze stoelen in iets neutralers vervangen kan worden.
[-] Vragen of het embleem op alle stoelen in iets neutralers vervangen kan worden (kan het altijd proberen, voorstellen staat vrij).
[-] Vragen of de Nederlandse leeuw aangepast kan worden, waardoor die stoelen ook zullen veranderen naar ik mag aan nemen.
[-] Met een speciaal jasje met op de achterkant een soort tegen-plaat gaan lopen. Bijvoorbeeld een vredes-duif of weet ik veel; het cirkeltje van mensen, er zijn wel opties te bedenken. Minder smakelijk zou de Nederlandse leeuw met een verbodsbord erdoor zijn, want dat is ook weer wat onnodig de confrontatie zoeken. Nog steeds zie ik het dan nog niet zitten om op die leeuw stoelen te gaan zitten, want het klopt nog steeds niet. En dan moeten we met van die rare symbolen op gaan lopen, wordt het ook alleen maar gekker van.
[-] Een kunstenaar vragen om in passende stijl blauw/goud iets te maken dat over de stoel heen kan, een soort hoes. Op zo'n manier dat de stoelen er van afstand exact hetzelfde uitzien als alle andere, maar als je goed kijkt is de leeuw bijvoorbeeld vervangen door een gouden koets, of een boom, of een vlag, of een kroon, of de voorzittershamer, etc etc etc, kan van alles zijn. Hiervoor zal wel toestemming moeten komen, en het zou met top kwaliteit uitgevoerd worden zonder op geld te letten - want het moet wel netjes blijven (nog netter worden eigenlijk). Een molen ?! Dat is een bekend NL symbool.
[-] Een sticker over het problematische deel, maar dit vind ik niet zo'n goede optie want dat gaat weer schuiven en je krijgt vieze randen. Een hoes is mooier, en het houdt de stoel ook mooi en is makkelijk te verplaatsen. Moet wel echt exact aansluiten qua kleur en de grootte van het embleem, ook aan de achterkant met dezelfde houtnerf (doorzichtig is ook een optie, beetje mat dat het niet glimt) etc etc.
[-] Niet gaan zitten, altijd blijven staan. Zeker een optie als we echt aanwezig willen zijn maar het stoel probleem niet opgelost krijgen.
[-] Weglopen tot het probleem is opgelost, merk op dat hier politiek misbruik van gemaakt kan worden als partijen een oplossing blokkeren om ons uit de kamer te houden.
[-] Een stoeltje/krukje naast de probleem stoel zetten (staan de stoelen trouwens los ?). Ik vind dit niet erg netjes overigens, en een beetje theatraal / overdreven.

Persoonlijk vind ik dit geen pietluttigheid, want ik denk dat die symbolen diep doorwerken in de psyche van iedereen in de kamer, gewild of ongewild. Waarom worden we elke dag bestookt met reclame ? Omdat het werkt, ook al willen we het niet. Daarom stel ik een principiŽle koers voor, desnoods met klapstoeltjes ernaast gaan zitten. Laat ze maar lachen dan, eventueel. Wij doen niet mee aan oorloghitserij en dat begint ook klein.

Tweede kamer, zou u alstublieft iets aan die symboliek willen doen ?

Voor de rest heb ik overigens geen problemen met de inrichting (ga ik niet over, hoeft ook niet, interesseert niet). De rest roept niet direct agressie op of is expliciet gemaakt met die intentie. Wat de andere parlementsleden willen moeten zij weten, maar ik vind het niet kunnen om op dat soort stoelen te gaan zitten, en dat meen ik serieus.

Andere voorbeelden van Leeuw embleem zullen er ongetwijfeld in overvloed zijn (?), maar dat is algemeen, en daar kunnen we mogelijk pas iets aan doen als er een meerderheid en volkswil voor is. Ik vind het gebruik van de Leeuw overal bij de regering een principieel probleem. Maar op de eigen stoelen gaat echt te ver, want dat zijn wij. Als wij "de 2e kamer van de Nederlandse leeuw slechts bemensen, en niet moeten zeuren over wat gegeven wordt," dan doen we wel niet mee. Desnoods doen we wel niet mee met de 2e kamer; dan gaan ze ons maar boycotten over zoiets lulligs - dat levert mogelijk wel weer stemmen op, wie weet.

We zouden eventuele hoezen, als ze mooi genoeg zijn etc etc, ook kunnen uitdelen aan bevriende partijen die ons steunen en/of die het zelf (eigenlijk) ook vinden (nu ze erover nadenken). Een groot nadeel van de hoes is dat het slechts een camouflage is; dus de gillende leeuw is gecamoufleerd. Dat lost het probleem in feite niet op ! De gillende leeuw zit in het struikgewas. Schieten we dus ook weinig mee op (zou symbool staan voor hypocrisie: vrede in de mond, maar de Leeuw ligt in de hinderlaag). Dus nog niet goed.

Als de stoelen los staan zouden we kunnen vragen een paar andere te laten maken, en speciaal te laten bedrukken met een gouden molentje erin, in plaats van een gillende staande leeuw, en dan tijdelijk de bestaande stoelen vervangen zolang wij er moeten zitten. Dat zou het mooiste zijn (zou op onze privť kosten kunnen, wij willen het immers). Als er niet gehecht wordt aan het feit dat alle stoelen er hetzelfde uit zien, kunnen we ook gewoon vragen om onze stoelen weg te halen, en dan zetten we er desnoods een simpele eetkamer tafel stoel of bureau stoel neer. Ik zou stellen dat een vrij simpel stoeltje dan het beste is, houten eetkamer stoeltje met kussen, want als je allerlei dure bureau stoelen neerzet sta je alleen maar voor gek (of moesten we ons daar juist niets van aantrekken). Voor de mensen is dat dan ook weer een leuk beeld, we leveren wat luxe in voor het ideaal. Op zijn tijd kunnen we dan een mooi stoeltje laten maken dat past in het geheel.

Ik stel voor om van te voren even met de ondersteunende staf van de 2e kamer te praten, en er vooral geen politiek spectakel van te maken, vooral niet. Het gaat ook vooral om ons gevoel als wij op onze stoelen gaan zitten, dat hoeft verder niemand wat aan te gaan en zou geen grootschalig debat hoeven te kosten. We zouden het natuurlijk wel kunnen brengen als een algemeen punt: "zou dit op alle stoelen anders kunnen," verliezen we dat, dan: "maar mogen we dan op eigen kosten onze stoelen aanpassen, en zo ja wat zijn onze vrijheden daarin." Lijkt mij niet onredelijk in dit geval.

(Zoals je misschien kunt merken ben ik er al lang mee bezig, want het zit me echt dwars.)

Thu Jul 9 10:55:41 UTC 2009: Ik zie nu dat de mensen van de dienstverlening op dezelfde blauwe stoelen zitten maar zonder embleem. Het zou mooi zijn als wij ook dat soort stoelen kunnen krijgen, of met die mensen ruilen.

Het lijkt mij een kwestie van slechte smaak om direct bij het eerste verschijnen in de kamer hier een probleem van te maken als het nog niet is opgelost. We kunnen dan eventueel een doekje / jasje over die stoelen hangen, of toch een sticker erop plakken (die makkelijk los laat zonder vieze lijm resten achter te laten), in afwachting van betere oplossing.