Tue Jul 21 14:39:00 UTC 2009

Buitenlands handelsverlies principe beleid (Landsbanki drama)

Stemming: ja 1, nee 0, onbekend 0, onthouding 0, afgehandeld ja

(Antwoord op een schrijven.... [EU zou druk moeten leggen en IJsland zou persť geld terug moeten betalen.])

Sorry hoor maar hier wil ik even op reageren.

Zo werken die dingen dus niet tussen staten. Het gaat jou niet aan wat de IJslanders wel of niet doen op hun eigen grondgebied. Als jullie zo hebzuchtig en dom zijn geweest om je geld ergens in een vaag oord te stallen, dan heb je pech. Ik vind dus dat IJsland als regering niks hoeft terug te betalen. Punt 1 het is hun soevereine beslissing. Punt 2, het gaat me niks aan wat de IJslanders willen maar stel, ze kunnen die IJslandse bank die het probleem is proberen te plukken zoals bij een failliet (als ze dat al niet gedaan hebben), en de resterende kruimels verdelen over de schuldeisers. Dat zou heel netjes zijn van ze, en meer hoeft echt niet.

Ik zou het een grof schandaal vinden, als die arme IJslanderkis - waar het al zo koud is - uit verdorie eigen zak geld moeten gaan zitten betalen voor een stel Nederlandse spaarders. Spaarders die prima in Nederland hadden kunnen sparen, maar ze lopen hun kwijlende rente bek achter na. Mooi dat ze daar nu een tik op krijgen. Wat heeft bijvoorbeeld visser A of B te maken met hebzuchtige Nederlanders ? Waarom moet hij bloeden voor jou domme fouten ?

Als ING 1 of ander land economisch opblaast en ze komen verhaal halen op Nederland, terwijl jij bijvoorbeeld niet bij ING zit, en ze willen dat de Nederlandse belastingbetaler ineens 15 triljoen dokken over de volgende 40 jaar, zeg je dan ook "dat doen we" ? Denk maar niet dat dat niet kan gebeuren, denk aan de waanzin die Nederland aanricht in het midden oosten, en dan heb je het zelfs over echte staats oorlogen. Nee, had dat andere land maar zo verstandig moeten zijn om ING te weren. Dat was dan hun risico, nu weten ze beter. Soms is de prijs van kennis hoog. Dat ING geplukt zou worden 0 zou tot daar aan toe zijn. Maar jij hoeft er toch niet onder te lijden, want je hebt er niks mee te maken. Waarom zou Nederland 40 jaar krom moeten liggen als de ING raad van bestuur zich misdraagt met klanten van andere landen, andere landen die de bank blijkbaar toelaten, klanten die er blijkbaar voor kiezen ?

Draai het eens om ?

Afspraken tussen staten ? Misschien wel, misschien niet, in het ergste geval blijkt IJsland - een soeverein land - dan niet zo'n betrouwbare partner voor afspraken. Bedenk ook dat een regeringsclub maar 1 groepje mensen zijn, vaak/altijd doen die maar wat en de rest van het volk kijkt er van een afstand naar. Niet echt een beslissing tussen twee volkeren.

En van dat oorlog voeren, ik ga ervan uit dat het een grapje is. Wil je echt oorlog voeren om je spaar centjes die je ergens op eigen risico verkwanselt hebt alsnog terug te halen met geweld ? IJslandse vissersboten roven en dan verpatsen op de markt ? Nee, neem je verlies als een man (vrouw), en probeer er wat van te leren.

*

Dat gezegd hebbende kunnen we natuurlijk vragen en onderhandelen met IJsland, maar zonder de pretentie dat we ergens recht op zouden hebben. Het kan heel goed dat de IJslanders balen van hun bankiers etc, en ook graag goed bekend staan op allerlei terreinen en daarom misschien iets goed willen maken. Maar als ze onze rente hongerigen kunnen leren eens met wat anders bezig te zijn dan hun geld heen en weer schuiven in eigen belang, dan is dat ook een enorme winst voor Nederland.

Merk op dat als ze met dat geld konden sparen, dan konden ze het (in de meeste gevallen) ook missen (blijkbaar). Mensen die 100.000 Euro kunnen sparen, kunnen ook meestal 100.000 Euro missen natuurlijk, het zijn allemaal spelletjes voor die mensen. Wie met zulke bedragen aan het spelen is die heeft een probleem. Het gaat hier niet om diensten of producten die wij IJsland echt hebben geleverd (denk bijvoorbeeld aan een nieuwe vloot vissersboten, of een grote water kracht centrale). Het gaat hier om een stel geld gokkers die niet tegen hun verlies kunnen.

Als het om echte dingen gaat, dan is er misschien iets voor te zeggen om wat druk te leggen. Maar dan nog: het is een soeverein land.

(Overigens wil ik niet de indruk wekken dat ik denk dat met IJsland geen afspraken te maken zijn; het lijkt me een heel fatsoenlijk land waar prima afspraken mee te maken zijn. Scandinavische landen staan bekend om hun redelijkheid en betrouwbaarheid.)