Thu Jul 23 05:13:58 UTC 2009

Wereld kaart kan buitenland beleid letterlijk vertekenen

Stemming: ja 1, nee 0, onbekend 0, onthouding 0, afgehandeld ja

Gewoonlijk wordt de wereld voorgesteld als een geografische kaart, een kaart dus die belangrijk is voor mensen die per voet of paard reizen. Het laat immers afstanden zien.

Bij het maken van buitenland beleid kan het nuttig zijn om ons niet blind te staren of de geografie terwijl we met mensen en cultuur bezig zijn: [Kaart v/d wereld, proportioneel naar bevolking.]     bron: www.odtmaps.com

We zouden eens een keer een mooie grote proportionele bevolkingskaart moeten maken. Overigens zou zo'n kaart voor grote landen eigenlijk per provincie moeten, omdat de meeste Chinezen in de kust provincies wonen, en de noord Indische provincies ook heel dicht bevolkt zijn.

Wat bijvoorbeeld onmiddellijk opvalt aan zo'n bevolkingskaart is hoe groot (in bevolking) China en India eigenlijk wel niet zijn, en hoe relatief klein Rusland is. Het kan dus heel belangrijk lijken om veel aandacht aan Rusland te besteden, terwijl aan het aantal betrokken personen gemeten de relatie met enkele Chinese provincies vele malen belangrijker is. Nigeria blijkt ineens het belangrijkste land van Afrika, Thailand vele malen groter dan AustraliŽ (AustraliŽ is ongeveer even belangrijk in de wereld als Nederland.) Dit zijn zaken waarop we ons decennia lang blind zouden kunnen staren. Je zou je bijvoorbeeld kunnen wijsmaken dat we veel aandacht aan AustraliŽ moeten besteden "want het is een heel continent." Nee dus, het is net zo'n klein kikkerlandje als Nederland in de wereld. Overigens valt op dat Nederland helemaal niet zo'n klein landje is. Het is geen Andorra. Je zou ook kunnen denken dat Bangladesh maar het zoveelste middelgrote verweggistan is. Nee dus, het is een heel groot land. Je zou kunnen denken dat een overeenkomst tussen China en enig ander land een gelijkwaardige relatie is, maar het is eerder de relatie van een reus met een klein prikkie, zelfs als dat prikkie 1 van de grotere landen is (behalve India). Een overeenkomst tussen Rusland en China is dus eerder zoiets als een overeenkomst tussen China en 1 van haar regio's. Als het verre buitenland beleid steeds over China en India gaat, of althans voor bijna de helft, dan is dat gezien hun grootte niet meer dan normaal.

Het idee van een maximum grootte aan een land (100 miljoen) in de voorgestelde grondwet komt zo ook duidelijker tot haar recht. Het idee dat China beter zou kunnen functioneren als het bestond uit zo'n 20 landen is niet zo'n merkwaardig idee.

Eigenlijk zou je iets van een proportionele wereld-kaart moeten hebben, ingekleurd naar zaken als cultuur, wetgeving, industrialisatie, milieu politiek, natuurlijke rijkdommen, ed.