Thu Sep 3 08:04:55 UTC 2009

verplichte 7e dag rust

Stemming: ja 1, nee 0, onbekend 0, onthouding 0, afgehandeld ja

{0} DAVIDWE is in principe voor een collectieve rust dag, in feite zijn dit er inmiddels 2 ! (Zaterdag en Zondag zijn voor de meeste mensen vrije dagen! Wat een succes!) DAVIDWE is tegen een 7 daagse economie. Uiteindelijk gaat zo'n hysterische "altijd werken werken werken" economie niet leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven in het algemeen, en dreigt zelfs achteruitgang van koopkracht omdat mensen die altijd maar werken niet meer de tijd hebben om over dingen na te denken en zich te organiseren als ze worden uitgebuit.

Er zit echter wel een spanningsveld tussen dat mensen op hun vrije dag ook er op uit willen en een kopje koffie drinken (wat de rust nog verhoogd!), en dat aan de andere kant die koffie dan ook gezet en betaald moet worden; dus andere mensen zouden dan hun rust dag moeten op offeren en/of die rust op een andere dag nemen. Voor de horeca, die ook de meeste omzet uit het weekend haalt, zou dus kunnen gelden dat ze wel mogen werken op de rust dagen. Hier zou dan een regel voor werknemers (en werkgevers!) bedacht kunnen worden zodat ook zij de zelfde hoeveelheid wekelijkse rust dagen hebben, en ook die dagen zeg minstens 1 x per maand kunnen genieten als de rest van het volk dat doet (dus Zaterdag en/of zondag). Hier moet wel iets voor te verzinnen zijn, als het niet kan via openingstijden dan waarschijnlijk wel via schuiven met de interne roosters, zodat iedereen dezelfde rechten op rust heeft.

Om de concurrentie tussen bedrijven gelijk te houden is het een goed idee om de rust wettelijk af te dwingen, want op die manier hoeven de bedrijven die de rust nemen niet te lijden onder extra concurrentie van bedrijven die altijd maar hysterisch door jakkeren Niet: "laten we maar naar Pietje gaan, want die is altijd open en dus nu ook wel, soms gaat Klaasje dicht en ik heb nu even geen zin om dan weer naar Pietje te moeten om fietsen" ... Dat is een hele legitieme gedachten gang van een klant, maar wel één die Klaasje dan ook dwingt altijd open te zijn om geen klandizie te verliezen. Teveel werken leidt ook weer tot overspannenheid, en dat is ook weer een kosten post. We zijn al lang rijk genoeg, alle dagen werken is nergens goed voor. Wie iets nodig heeft kan het net zo goed op een andere dag kopen; dat sommige mensen van "winkelen" een hobby maken dat is hun probleem, en dat kan dan al op Zaterdag en alle andere dagen.

In China werken de mensen alle dagen, en lange dagen, maar wij zijn een stuk rijker dan hen (lijkt het) terwijl we wekelijks een vrije dag nemen (zo niet 2) ! Hoezo is altijd werken goed voor de economie en de koopkracht, dat is het helemaal niet. Het is vooral goed voor de omzet van het grootkapitaal, en de mogelijkheden om mensen in een werk-roes te houden en dan tot op het bot uit te zuigen. Dat de kapitalisten-partijen altijd voor een 24/7 economie zijn is dus vanuit die optiek goed te begrijpen, ze zijn weer zoals altijd alleen met zichzelf en de grootte van hun geld berg bezig.

Ook zijn rustdagen een vorm van arbeidstijd verkorting die kan helpen om de werkeloosheid iets te verminderen.

DAVIDWE steunt dus de CU voor de wekelijkse rust dag. Dat Horeca in A'dam open zou moeten voor toeristen lijkt nog logisch, (mits werknemers worden gecompenseerd met vrije tijd). Om alles open te gooien is niet nodig (dat is het zaterdag ook al).