Fri Nov 20 15:09:53 UTC 2009

Giftige las dampen

Stemming: ja 1, nee 0, onbekend 0, onthouding 0, afgehandeld ja

{0} Lassers moeten per wet beschermd worden tegen de giftige dampen {1}.

{1} Iets met een afzuig installatie met slangen. Bijvoorbeeld een metalen trechter die vast zit op het lasapparaat en waar flink op gezogen wordt, en die ook losgekoppeld kan worden zodat de lasser die zuiger met de hand ergens kan houden, en als ergens een randje zit of zo dat de zuiger er aan geknepen kan worden. Dit moet maar goed onderzocht en uitgevoerd worden, en standaard onderdeel worden van las opleidingen (het wordt er niet makkelijker op, maar hopelijk wel gezonder !!).

Ook een verse lucht blaas mechanisme. Dat mechanisme kan langs dezelfde weg (twee aan elkaar zittende buizen) lopen, en een beetje vanaf het lasapparaat in de algemene richting van de lasser blazen. Het is misschien handig om wat hitte-uitwisseling tussen de buizen te doen, zodat de geblazen lucht niet te koud is tenminste (ook weer niet gezond om de hele dag in een koude blazer te staan). Ergens wat warmte oppikken kan niet moeilijk zijn.

Deze mechanismen lijken me niet oncomfortabel, en je hebt ook niet direct allerlei filters/maskers nodig (het lijkt me een hel om de hele dag met een dik masker op te moeten lopen).

Het moet maar afgedwongen worden per wet, ivm volksgezondheid. Zodat de voorzichtigen niet de competitie aan hoeven met de onvoorzichtigen. Lassen wordt wat duurder, maar minder gezondheidsklachten ? Moet nog maar blijken of dat de maatschappij meer of minder geld kost. Dat hele dag in de las dampen hangen, dat kan toch niet. Zware metalen, allerlei troep, dat kan niet gezond zijn (?).