[terug]

D.A.V.I.D. partij voor WET en ECOLOGIE: Positie

DAVID-WE Tora van Moshee Rabbeinu Karl Marxisten (Communisten: Marxisten) sociaal democraten / midden links Adam Smithisten / rechts (bourgeoisie)
bedrijven in arbeider eigendom ja *1 ... *1 ja *1 (ja(/nee)) *1 ja/nee *1
vrij-handel in producten/diensten ja ja nee (ja) ja *2
vrij-handel in kapitaal nee *2 nee *2 nee ((nee/)ja) *2 ja *3
vrij-handel in land/hulpbronnen nee *3 nee *3 nee *2 (((ja))) ja
Gedetailleerde wetten: ja ja nee (nee) nee
Vereenvoudigd economisch model handel in moeite, verdeel macht handel in moeite, niet in macht democratische macht, geen handel handel in alles, maar verdeel monopolies
*1 Als starter vertrekt en groter dan 10, of als gestart als democratie (bedrijven in een vrij-handel systeem, niet zoals Marxisme) *1 Geen officiŽle positie voor of tegen, maar slaven bevrijdt, wetten doorgevoerd voor macht van slaven, wetten tegen slavernij (3500 jaar geleden). *1 Bedrijven worden onderdeel van een nationale planeconomie, geen vrij-handel. *1 Het midden-links heeft over het algemeen geen fundamentele ideeŽn over economische structuur, ze zijn een tactisch platform voor onmiddellijke en korte termijn verbeteringen. Vandaar tussen haakjes om gebrek aan positie duidelijk te maken. *1 In de praktijk: nee. Een bedrijf in arbeider eigendom is niet een grote bedreiging, kan worden verwijderd met kapitaal als nodig.
*2 Alleen als er een sociaal nuttig bij-effect optreedt, speculatie met winst doel is verboden. *2 Niet lenen op rente (voor winst), sta klaar om uit te lenen. *2 Collectieven, onderdeel van de genationaliseerde planeconomie (directe democratische staat controle over alles). *2 Waren ooit voor nationalisering zoals de Marxisten en DAVID, het lijkt alsof ze die laatste fundamentele theorie hebben verloren.
*3 Voortdurend distributie systeem (zie hoofdstuk 9). *3 Verdelen van het land per loterij, bezit keert terug na het 50ste jaar, alleen permanente verkoop in steden: lijkt een land distributie systeem te zijn. *3 tenzij banken bankroet dreigen te gaan en bij de club horen, dan krijgen ze subsidie.

Kijkend naar deze tabel vallen enkele dingen op:
- Het Marxistische model is het tegenovergestelde van het bourgeoisie model: bourgeoisie handelt in alles, Marxisten in niets.
- Er staan maar weinig modellen in de tabel (3).
- Het DAVID-WE en Tora model zijn essentieel hetzelfde, alhoewel niet exact hetzelfde. Edoch (mooi woord) werden ze ontwikkeld met een 3500 jaar verschil in tijd, en werd het DAVID-WE niet afgeleid uit het bestaande Tora (Tora zijn de boeken van Mozes) model.
- Gematigd links heeft geen vast standpunt. (Overigens had Joop den Uyl min of meer een DAVID programma.)